Tapani Kokko: Ihmisen kuva
21.11.2014–4.1.2015

Tapani Kokko on suomalaisen kuvanveiston karnevalisoija, joka työstää puuta ryppyotsattomasti ja ronskein ottein. Hän tekee teostensa raakaveiston ulkona moottorisahalla ja hioo tarkemman muodon kohdilleen myöhemmin työhuoneella. Siellä teokset saavat myös pintaansa viimeistelyn maalamalla ja puuvärein värittämällä. Kokon käyttämät puulajit vaihtelevat sen mukaan mitä milloinkin on tarjolla ja toisinaan kokonaisuus vaatii mausteeksi muitakin materiaaleja.

Kokon tavaramerkiksi muodostunut runsas ja revittelevä visuaalisuus sulauttaa yhteen vaikutteita eteläamerikkalaisesta kansantaiteesta aina ITE-taiteeseen. Hänen tuotantonsa pääasiallinen aihe on ihminen. Toteemimaiset hahmot sijoittuvat kuitenkin jonnekin lapsuuden ja aikuisuuden, sukupuolten ja roolimallien sekä ihmisyyden ja eläimellisyyden välimaastoon. Hersyvä elinvoima ja eroottisuus saavat rinnalleen kalmanmaun ja kepeät mullat eikä elämää oteta Kokon teosten maailmassa muutenkaan niin vakavasti. Mies- ja naisenergiat virtaavat, hormonit hyrräävät ja hyvä meininki vie mennessään Kokon hahmotellessa esille Ihmisen kuvan, joka koostuu runsaasta kokoelmasta viime vuosina syntyneitä veistoksia ja reliefejä.

Tapani Kokko (s. 1969) on valmistunut Kuvataideakatemiasta 1999 ja hän on toiminut niin taidekentällä kuin ITE-taiteen parissa. Kuluvana vuonna Kokko on myös esiintynyt yhdessä kuvanveistäjä Juha Mennan kanssa Kansallisteatterissa Kristian Smedsin ohjaamassa Veistäjät-produktiossa. Kokko asuu ja työskentelee Orimattilassa.

TAPAA TAITEILIJA Tapani Kokko kertoo teoksistaan ja työskentelystään taiteilijatapaamisessa lauantaina 22.11. klo 14 Turun taidemuseon Studiossa. Tilaisuuteen voi osallistua museon pääsylipulla.

www.facebook.com/events

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019