Jonna Kina: Arr. for a Scene
30.11.2018–20.1.2019

Arr. for a Scene (2017) är ett dokumentärt porträtt, inspelat på 35 mm film, om två foleykonstnärer och deras arbete med en av de mest kända scenerna i filmhistorien, duschepisoden i Alfred Hitchcocks Psycho. I stället för den ursprungliga scenen ser och hör betraktaren foleykonstnärerna i färd med att skapa ljudeffekter, till exempel steg, vattenbrus, en dörr som stängs. Det arbete som filmens proffs på ljudeffekter gör blir sällan uppmärksammat men är desto mer fascinerande att följa: ljudlandskapet kring det kusliga mordet byggs upp med hjälp av vardagliga företeelser, till exempel prasslet från en regnrock eller det ljud som uppstår när man river i ett anteckningsblock.

Arr. for a Scene låter filmens scenario och betraktarens blick byta plats. Foleykonstnärerna tittar intensivt rakt in i kameran och gör betraktaren till en del av filmscenen. Verket granskar filmens illusionskraft: det visar hur ljud produceras för filmbruk och vad som händer när filmens struktur bryts upp i mindre delar. Det utmanar betraktaren att själv återkalla de i minnet inetsade ikoniska scenerna med hjälp av ljud som imiterar dem.

Jonna Kina (f. 1984 i Villmanstrand) är en mångsidig konstnär som arbetar med foto, video, ljud och text. Hon är intresserad av att skapa nya tolkningar och ifrågasätter gärna vårt invanda sätt att iaktta den verklighet som omger oss. Kinas konstnärliga arbete grundar sig på observationer vars resultat hon lägger fram samtidigt som hon aktiverar betraktarna och uppmuntrar dem till kritiskt tänkande.

Kina avlade examen vid Bildkonstakademin år 2013 och vid Aalto-universitetets avdelning för fotokonst år 2015. Hon har också studerat konst i New York och Jerusalem. På senaste tid har verk av henne visats såväl på flera filmfestivaler som i gallerier och museer. År 2017 valdes Kina till den första mottagaren av det nyinstiftade priset Below Zero Finnish Art Prize, och Arr. for a Scene belönades i Sverige samma år som bästa nordiska kortfilm på festivalen Nordisk Panorama. Verk av Kina har inköpts av bland annat Kiasma, Helsingfors konstmuseum HAM, stiftelsen Saastamoisen säätiö, Finlands fotografiska museum, Musée de l’Elysée och Fundación RAC – Foundation of Contemporary Art.

Verket har fått understöd av Centret för främjande av audiovisuell kultur (AVEK), Cité Internationale des Arts, Centret för konstfrämjande (TAIKE) och Undervisnings- och kulturministeriet.

Konstnärsträff torsdag 29.11 kl. 14
Jonna Kina berättar om sitt konstnärliga arbete och sina verk vid Åbo konstakademins Kuvateatteri (Slottsgatan 54). Språket är finska. Fritt inträde.

www.jonnakina.com

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019