Katarzyna Kozyra: Summertale
16.5.–21.9.2014
Video- ja mediataiteen näyttelysarja Pimiö on vuoden 2014 aikana kartoittanut suurta tuntematonta teemanaan mieli ja mielikuvitus. Kesällä fantasia päästetään valloilleen Katarzyna Kozyran teoksessa Summertale (2008).

Summertale (20 min.) on hulvaton Lumikkia ja seitsemää kääpiötä mukaileva nykysatu, joka yhdistää idyllistä kuvakerrontaa ja groteskia kauhua Grimmin veljesten hengessä. Tapahtumat saavat alkunsa, kun kääpiöiden järjestelmällistä ja harmonista elämää saapuu järkyttämään kolme eksentristä uutta asukasta: oopperalaulaja Maestro, drag queen Gloria Viagra ja taiteilijan itsensä esittämä Agnieszka Kozyra. Yhteiselo sujuu, kunnes kirjoittamattomia sääntöjä rikkovat tulokkaat saavat huomata satumaan vieraanvaraisuudella olevan myös rajansa. Suloiseen fantasiaan kätkeytynyt toiseuteen kohdistuva pelko ja vihamielisyys vaativat status quon palauttamista hinnalla millä hyvänsä.

Puolalainen Katarzyna Kozyra (s. 1963) on tutkinut taiteellisessa tuotannossaan mm. sukupuolten representaatioita, kauneuskäsityksiä ja sosiaalisia tabuja, kuten kuolemaa, sairautta ja alastomuutta. Maailmanmaineeseen hän nousi 1990-luvulla omaa syöpäkamppailuaan käsittelevällä Olympia -teoksellaan ja naisten ja miesten kylpylöissä salaa kuvatulla Bathhouse -sarjallaan. Summertale syntyi osana performatiivista In Art Dreams Come True -teossarjaa, jonka parissa Kozyra työskenteli vuosina 2003–2008. Taiteilijana oloa ja taiteilijaroolin eri puolia käsittelevän teossarjan päätökseksi Summertale kommentoi haluamme eliminoida ympäriltämme vieraus ja toiseus, joita teoksen maailmassa edustavat eriskummalliset ja usein hermoille käyvät miehet. Sarjasta on nähty Suomessa myös populaarikulttuurin naiskuvaa imitoiva Cheerleader (2006) Kiasman Thank You for the Music -näyttelyssä 2012.

http://katarzynakozyra.pl
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019