Hesselholdt&Mejlvang: Pomp and Ceremony - Shades of Skin
16.5.–21.9.2014
Hesselholdt & Mejlvang on vuonna 1999 perustettu tanskalainen taiteilijaryhmä, jonka muodostavat Sofie Hesselholdt (s. 1974) ja Vibeke Mejlvang (s. 1976). Kaksikko on tunnettu skenografisista installaatioistaan, joiden tekniikoina ja materiaaleina hyödynnetään veistoksia, manipuloituja ready-made -esineitä, täytettyjä eläimiä, tekstiilejä sekä keramiikkaa. Vallan symboleilla, kuten lipuilla, vaakunoilla ja verhoilla, leikittelevien teosten keskiöön nousevat länsimaiset arvot ja modernin ihmiselon sosiaaliset ja poliittiset sitoumukset, joita Hesselholdt & Mejlvang tarkastelee omaleimaiseen ja humoristisen kriittiseen tapaansa.

Pomp and Ceremony – Shades of Skin muuttaa taidemuseon Studiotilan politiikan ja juhlaseremonioiden näyttämöksi lainaten vaalikampanjoista ja puoluejuhlista tuttua estetiikkaa. Koko pompöösi juhlakalusto ruusukkeineen, laskostettuine verhoineen, rekvisiittoineen ja valaistuksineen on toteutettu pohjoismaisen vaaleassa ihonvärissä rohkaisten katsojaa pohtimaan kulttuurimme ja maailmankuvamme normatiivisuutta. Sinivalkoista kansallisaatetta tuuletetaan edelleen Hesselholdt & Mejlvangin tarttuessa suomalaisen kulttuurin ylpeydenaiheisiin, Aalto-maljakkoon ja Muumeihin. Teosten materiaaliksi päätyvät myös Turun taidemuseon kansallisromanttinen arkkitehtuuri ja Turun Taideyhdistyksen vaakuna. Valta-asetelmia pohtiva kokonaisuus levittäytyy osuvasti myös Studiotilan viereiseen Turun Taideyhdistyksen käyttämään kokoushuoneeseen ja museon edustalla liehuviin lippuihin.

Pomp and Ceremony – Shades of Skin
on Hesselholdt & Mejlvangin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Näyttelyä ovat tukeneet Suomalais-tanskalainen kulttuurirahasto, Danish Art Workshop ja Danish Arts Council.

www.hesselholdt-mejlvang.dk
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020