Maija Timonen: Aune, or On Effective Demise
14.3.–27.4.2014
Video- ja mediataiteen näyttelysarja Pimiö keskittyy 2014 kartoittamaan suurta tuntematonta teemanaan mieli ja mielikuvitus. Seuraavana sarjassa nähdään Maija Timosen 57-minuuttinen teos Aune, or On Effective Demise (2013).

Rakkaustarinan muotoa mukailevassa teoksessa vuodepotilas Aune elää 1800-lukua amputaatiouhan alla. Hän viettää päivänsä todellisuuden rajamailla nähden unia, joissa tulevaisuus ja tulevaisuudettomuus kohtaavat. Ajan- ja paikantajun hämärtyessä kiihtyvään tahtiin Aunen eri todellisuudet, 1800-luku ja nykypäivän Lontoo, sulautuvat toisiinsa. Samanaikaisesti Aunen mystisen sairauden vertauskuvalliset sävyt syvenevät sen alkaessa heijastella laajempaa silpomisprosessia. Rakkaustarinasta muotoutuu elokuva taloudesta, seksistä ja kuolemasta. Teoksen kimmokkeena on 1896 ilmestynyt Immi Hellénin tyttökirja Aune, jonka tarinaa filmi mukailee ja käsittelee sen välityksellä subjektin ja objektin välistä suhdetta nykyhetken länsimaisissa yhteiskunnissa. Teoksen ajattelun taustalla vaikuttavat talouspoliittinen niukkuuden käsite ja ihmissuhteiden esineellistyminen.

Aune, or On Effective Demise
yhdistää visuaalisia rekisterejä lavastetuista elokuvallisista kohtauksista puhelimen kameralla ja tietokoneen näytöltä kuvattuun materiaaliin. Erilaiset screenit toimivat portaaleina toisiin ulottuvuuksiin, mutta ne ovat myös ikkunoita Aunen pään sisäiseen maailmaan, missä tunteet alkavat hitaasti muistuttaa vieraita, sinne kuulumattomia esineitä – laskennan ja määrittämisen kohteita. Kuuluvatko hänen tunteensa hänelle lainkaan? Onko tämä lopulta vain huono vitsi?

Maija Timonen (s. 1977) käsittelee elokuvateoksissaan representaation ja välillisyyden kysymyksiä, yhdistäen perinteistä fiktiota esseistiseen kerrontaan. Teosten keskiössä on moniulotteinen refleksiivisyys: yhteiskunnallinen, teknologinen ja henkilökohtainen. Hänen viimeisimmät työnsä ovat keskittyneet tulkitsemaan taloudellisten muutosten vaikutuksia naisten kehoihin ja tunnemaailmaan. Timonen on pitkään toiminut myös kirjoittajana ja kriitikkona ja väitteli tohtoriksi Slade School of Artista Lontoossa 2010. Hän on opettanut Suomessa Kuvataideakatemiassa sekä luennoinut useissa taidekouluissa Isossa-Britanniassa. Timonen asuu Lontoossa ja Helsingissä.

Aune, or On Effective Demise on tuotettu Arts Council of Englandin, AVEKin, The Elephant Trustin ja Alfred Kordelinin säätiön tuella.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019