John Menick: Starring Sigmund Freud
24.1.–9.3.2014

Video- ja mediataiteen näyttelysarja Pimiö keskittyy vuonna 2014 maantieteellisten alueiden sijasta kartoittamaan suurta tuntematonta teemanaan mieli ja mielikuvitus. Vuoden avaa ja oivallisen johdannon teemalle antaa yhdysvaltalaisen John Menickin teos Starring Sigmund Freud (2012).

Starring Sigmund Freud esittelee psykoanalyysin isän Sigmund Freudin postuumia elämää valkokankaalla. 28-minuuttinen filmi sulattaa yhteen kymmeniä Menickin leikkaamia kohtauksia elokuvista ja tv-sarjoista, joissa hahmo nimeltä Sigmund Freud esiintyy. 1950-luvun lopulta lähtien Freud tuntuukin aloittaneen uuden uraputken populaarikulttuurin parissa ilmaantuen ruutuun kielirajoista piittaamatta aina draamoista Star Trekiin. Menickin teos kuljettaa Freudia ajasta, paikasta ja tapahtumasta toiseen aina hänen kuolinvuoteelleen saakka. Vaikka populaarikulttuuri on yhä uudelleen tulkinnut ikoniaan, astuu hän useimmiten attribuutteineen esiin biografialleen uskollisena, radikaaleja ajatuksia syöksevänä impulsiivisena intellektuellina tai viktoriaanisen hillittynä mutta omalaatuisena tiedemiehenä. Välillä Freudin ikuinen elämä valkokankaalla irtautuu historiallisesta, verta ja lihaa olevasta henkilöstä ja siirtyy edustamaan ideaa, käsitettä tai koko tieteenalaa. Menickin teoksessa kasvojaan ”Herr Doktorille” lainaavat mm. Montgomery Clift, Max von Sydow, David Suchet ja Viggo Mortensen ja nimekäs lista jatkuu myös sivuroolijaossa.

Menickin suhtautuminen taiteeseen on tutkimuksellista, oivaltavaa ja esseististä ja häntä voisi kutsua elokuvien suurkuluttajaksi ja katsomisen ammattilaiseksi. Elokuviensa ja audioteostensa rinnalla hän on myös kirjoittanut aktiivisesti taiteesta aina vuodesta 2002 lähtien. Starring Sigmund Freud perustuu Menickin Frieze-lehdessä 2011 julkaisemaan esseehen Dream Factory. Videoteos syntyi tilaustyönä vuonna 2012 järjestettyyn dOCUMENTA (13) -näyttelyyn ja sen on tuottanut Kadist Foundation.

John Menick (s. 1976) asuu ja työskentelee New Yorkissa ja hänen tuotantoaan on ollut esillä keskeisillä nykytaiteen areenoilla, kuten Kasselin dOCUMENTA:ssa, New Yorkin New Museumissa ja MoMA PS1:ssa sekä Pariisin Palais de Tokyossa. Oman taiteellisen työskentelynsä ohella hän on myös toiminut vierailevana professorina eri taide- ja elokuva-alan kouluissa.

www.johnmenick.com
 

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020