Mika Karhu: Emotionaalinen skenaario
24.1.–9.3.2014

Mika Karhu on tunnettu erityisesti suurikokoisista, mustavalkoisista tussi- ja hiilipiirroksistaan, joissa kaikki ei tunnu olevan aivan kohdallaan. Piirrosten pimeydessä lymyävät karkeat hahmot pälyilevät vuoroin pelokkaina ja uhkaavina katsojaa. Ne haastavat kohtaamaan pistävän katseensa ja vaivaannuttavan vierautensa mutta samalla myös tapamme kohdata kanssaihmisiä. Vaihtaisimmeko heidät nähdessämme kadun puolta vai teeskentelisimmekö heidät näkymättömiksi? Karhu ei päästä katsojaa vähällä kysymällä, millainen maailma on luonut nämä varjojen asukkaat - omaksi kuvakseen?

Karhun teokset syntyvät yhteiskunnallisessa todellisuudessa, jossa sosiaalinen pahoinvointi, eriarvoisuus ja erilaiset menestymisen lähtökohdat säätelevät ihmiskohtaloita. Emotionaalinen skenaario koostuu vuonna 2009-2013 valmistuneista tussipiirroksista, pigmenttivedoksista ja videoteoksesta, joiden maailmassa yhteiskunnallinen tulevaisuuden kuva on täynnä pelon aiheita. Turvattomuudesta tulee yhteistä ja pyrkimys turvalliseen yhteiskuntaan lisää paradoksaalisesti erilaisten uhkatekijöiden määrää. Kieltojen ja sääntöjen lisääntyessä ne muuttuvat normaaleiksi ja ennen normaaliin toimintaan kuuluneet asiat uhiksi.

Karhun kuvamaailma saa katsoja tietoiseksi meitä ohjailevista sosiaalisista käytännöistä ja ajattelun mekanismeista tehden niihin kätkeytyvästä rakenteellisesta väkivallasta näkyvää. Karhu osoittaa, kuinka epämääräisestä uhasta tulee yhteiskunnallisen vallan väline, joka ei voi olla vaikuttamatta tavallistenkaan ihmisten elämään. Uhkaako pian myös vähäosaisten tukeminen yhteiskuntarakennettamme ja turvallisuuden tunnettamme? Keneltä tai miltä meidän tulisi lopulta suojautua?

Mika Karhu (s. 1969) on taiteen tohtori, kuvataiteilija ja kuraattori, joka työskentelee Aalto-yliopistossa tutkijatohtorina. Hän tarkastelee taidetta itseymmärryksen tapana ja sosiaalisten kokemusten ilmaisijana ja myös väitteli samasta aiheesta Aalto-yliopistossa syksyllä 2013.

www.mikakarhu.com

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020