Päivi Takala: Torso
22.11.2013–5.1.2014
Päivi Takala koettelee maalaustaiteen rajoja ja tutkii taiteeseen kohdistuvaa ajattelua. Hän rajaa, riisuu, peittää ja paljastaa tehden katsojan tietoiseksi tehdyistä valinnoista: sommittelusta, tyhjästä, valkoisesta kankaasta ja sille maalatuista konstruktioista. Viime vuosina Takalan työskentely on käynyt kohti yhä tiiviimpää ydintä kuin katsoen, kuinka pitkälle maalauksen voi viedä, jotta se on vielä maalaus.

Takala lataa maalauksiinsa useita kerronnan ja katsomisen tasoja ja hänen maalauksensa ovat usein sarjoja, joissa kuvallinen ajattelu etenee teoksesta toiseen. Torso esittelee vuosien 2012–2013 aikana valmistuneita maalauksia, joiden aiheina ovat maalaustaiteen genret, aikakaudet ja ikonimaisiksi muodostuneet taideteokset, kuten modernismin ruudukot, romantiikan ajalle tyypilliset kuolleet puut tai 1600-luvun vanitas-asetelmat. Nämä taidehistorialliset leikkeet Takala maalaa öljyvärein, joiden jälki jäljittelee lyijykynää kankaalle, joka jäljittelee paperia. Tekniikka on vieraannuttava ja paradoksaalinen: se rikkoo maalaustaiteeseen liitetyn illuusion juuri tätä illuusiota hyväksikäyttäen. Illusorinen taso toimii ajattelun pintana, joka johdattaa teoksen lukemista eteenpäin.

Tuoreimmissa töissään Takala etenee lähes degeneraatioon, jolloin maalauksen aihe ja itse maalausjälki ovat tippumassa pois teoksen pinnalta. Maalaus on kuin raunio mallistaan. Ruudukoiden viivat repsottavat tai valkoinen tausta on valahtanut alas. Vanitas-aiheen katoavana materiaalisuuden kuvana on itse maalaus ja sen tekijä. Teokset herättävät kysymyksen taiteen ja sen tekemisen turhuudesta. Samalla maalauksen hajoaminen on kuitenkin ikuistettu tarkkaan ja öljyvärein. Maalaus katoaa ja vakuuttaa olemassaoloaan samanaikaisesti.

Päivi Takala (s. 1970) on Helsingissä asuva ja työskentelevä taidemaalari.

http://paivitakala.co
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019