Maja Qvarnström & Erik Lagerwall: Odottaa myrskyä
4.10.–17.11.2013
Ruotsalaiskaksikko Maja Qvarnström ja Erik Lagerwall ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2011 lähtien rakentaen erilaisia sisä- ja ulkotiloja esittäviä installaatioitaan. Duon tavaramerkiksi on muodostunut arkisen todellisuuden jäljentäminen humoristisenkin pikkutarkasti, aina jokaisesta huonekalusta tuhkakupissa lojuvaan tupakantumppiin. Näppärä materiaalinkäsittely hämää silmää, joka ei ota uskoakseen pienimmänkin yksityiskohdan rakentuvan paperista. Taidemuseon Studioon kohoaa nyt tähän mennessä suurin kokonaisuus, kokonainen talo sisätiloineen ja takapihoineen, joka kutsuu katsojan astumaan sisäänsä.

Odottaa myrskyä näyttäytyy arkisena ja tavallisena kenen tahansa kotina. Ketään ei näy mutta asukkaan itselleen luoma ja järjestämä tila paljastaa kuitenkin jotain hänestä ja hänen yrityksistään tulkita ja hallita ympäröivää maailmaa. Itse installaation staattisuus tarjoaa vastavoiman määrittelemättömälle, painostavalle odotukselle ja sen luomalle rauhattomuudelle. Myrsky, jota odotetaan voi olla järisyttävä rajuilma mutta yhtä hyvin jokin vähäpätöinen tapaus.

Maja Qvarnström (s. 1987) ja Erik Lagerwall (s. 1990) tapasivat toisensa opiskeluaikoinaan Malmössä, missä Maja opiskeli valokuvausta ja Erik maalausta ja kuvanveistoa. Heidän ensimmäinen yhteistyönsä oli valokuvausprojekti, jota varten he rakensivat kuvausmiljöön. Samalla syntyi myös ajatus rakennetusta miljööstä itsenäisenä teoksena ja heidän yhteinen estetiikkansa alkoi muotoutua kohti ensimmäistä installaatiota. Laajemman yleisön tietoisuuteen he ponnahtivat Liljevalchsin taidehallin Vårsalongen 2011 -näyttelystä. Odottaa myrskyä on kaksikon debyytti Suomessa.

majaqvarnstrom.wordpress.com/
www.eriklagerwall.se
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020