Dani Gal: Nacht und Nebel
22.3.–28.4.2013

Turun taidemuseo esittelee Pimiö-näyttelyjen sarjassaan vuonna 2013 Lähi-idän alueelta kotoisin olevien taiteilijoiden videotaidetta. Kevään päättää Dani Gal teoksellaan Nacht und Nebel (2011).

Nacht und Nebel (Yö ja sumu) perustuu Dani Galin tekemään holokaustista selvinneen Michael Goldmanin haastatteluun ja toistaa elokuvan keinoin Goldmanin kertomuksen. Goldman oli mukana toteuttamassa poliisin salaista tehtävää vuonna 1962, jolloin Israelissa kuolemaantuomitun natsirikollisen Adolf Eichmannin tuhkat kuljetettiin yön pimeydessä kansainvälisille vesille laskettaviksi. Tehtävän tarkoituksena oli evätä Eichmannilta viimeinen leposija minkään maan kamaralla ja estää hänen hautansa muuttuminen muistomerkiksi. Teoksen nimi Nacht und Nebel viittaa saksalaiseen romantiikan ajan kirjallisuuteen mutta myös samannimiseen Adolf Hitlerin natsihallintoa vastustaneiden aktivistien eliminointioperaatioon sekä Alain Resnaisin 1955 tekemään, holokaustia käsittelevään dokumenttielokuvaan.

Tummasävyinen filmi kuljettaa katsojan Goldmanin vaiteliaan seurueen mukana krematoriosta Jaffan satamaan ja edelleen avomerelle suorittamaan heille määrättyä toimeksiantoa. Tapahtumien yllä leijuu jaetun salaisuuden taakka. Yön hiljaisuudessa korostuvat äänet, pitkät varjot ja valon pilkahdukset piirtävät Goldmanista psykologista muotokuvaa ja johdattavat rikoksen, rangaistuksen ja sovituksen teemojen äärelle. Menneisyyden haamujen hautaaminen jättää pohdittavaksi niin unohtamisen kuin muistamisen välttämättömyyden.

Dani Gal on Jerusalemissa 1975 syntynyt, nykyisin Berliinissä asuva ja työskentelevä taiteilija, jonka teokset käsittelevät usein historiallisia tapahtumia ja äänimaailmoja sekä hyödyntävät dokumenttifilmeistä tuttuja kuvaustapoja. Nacht und Nebel syntyi tilaustyönä vuoden 2011 Venetsian biennaaliin.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019