Riina Palmqvist: Tuomiopäivä
22.3.–28.4.2013

Vuosittain Turun AMK:n Taideakatemiasta valmistuva opiskelija pitää opinnäytetyönäyttelyn Turun taidemuseon Studiossa. Tänä keväänä Turun taidemuseo valitsi valmistuvista kuvataiteilijoista Riina Palmqvistin (s. 1985).

Palmqvistin työskentely perustuu vahvasti performatiiviseen ja keholliseen videotaiteeseen, jota hän yhdistelee installaatioihin. Tuomiopäivä koostuu kuudesta videoteoksesta ja Studiotilaa hallitsevasta installaatiosta, jotka raottavat ovia maailmassa haparoivan ihmisen psyykeeseen. Palmqvistin luomat kuvajaiset leikittelevät kauhulla mutta toteutuksen arkisuus tuo kokonaisuuden lähemmäksi jokapäiväistä kokemusmaailmaa. Tällaisten lopun aikojen edessä huulille voi hiipiä myös hymy.

Tuomiopäivä kuvaa yksilön kamppailua masennuksen, häpeän, surun, yksinäisyyden, epätoivon, ahdistuksen ja tylsyyden kanssa. Pyrin teoksissani muuttamaan nämä yhteiskunnassamme negatiivisiksi luokitellut psyykkiset tuntemukset fyysisiksi, näkyviksi ja konkreettisiksi. Yhteiskunnan luomat paineet, odotukset ja käyttäytymismallit sekä negatiivisten tuntemusten tukahduttaminen roolien ja kulissien taakse, näkyvät teoksissani yksilön turhautumisena, vieraantumisena ja eksymisenä. Tuomiopäivänä ihminen joutuu kohtaamaan itsensä viimeisellä hetkellä omana itsenään, riisuttuna kaikista rooleista. Teoksissani on läsnä samanaikaisesti arjen ankeus ja kaavamaisuus sekä sen koomisuus.” – Riina Palmqvist

valmistuvat2013.blogspot.fi/

TAITEILIJATAPAAMINEN: Lauantaina 13.4. klo 14 alkaen Riina Palmqvist esittelee yleisölle näyttelyään ja kertoo taiteellisesta työskentelystään Turun taidemuseon Studiossa. Tilaisuuteen voi osallistua museon pääsylipulla.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019