Jaan Toomik: Waterfall
29.1.–11.4.2010

Turun taidemuseo aloitti Pimiö-näyttelyiden sarjan vuonna 2008. Ensimmäisenä vuonna nähtiin suomalaisten taiteilijoiden video- ja mediataiteen teoksia. 2009 vuorossa olivat muista Pohjoismaista kotoisin olevat taiteilijat. Vuonna 2010 Pimiössä nähdään baltialaisten ja venäläisten taiteilijoiden teoksia. Vuoden aloittaa virolainen Jaan Toomik (s. 1961). Pimiössä nähdään Toomikin teos Waterfall (Vesiputous, 2005, 1:45 min).

Waterfall-teoksessa taiteilija astuu valtavan vesiputouksen eteen. Luonto osoittaa mahtinsa ja vesimassat vyöryvät hänen selkänsä takana. Taiteilija seisoo kuitenkin rauhallisena katse kohti katsojaa. Hänen olemuksensa on vastaanottavainen. Pian Toomikin ilme kuitenkin muuttuu ja hän avaa suunsa. Se, mitä hänen selkänsä takana tapahtuu, siirtyy yhtäkkiä hänen sisälleen. Hetkellisen, kaoottisen purkauksen jälkeen rauha palaa. Taiteilija poistuu.
 
Muutamassa minuutissa Waterfall saa myös katsojan tunnevyöryn liikkeelle. Vesiputous tuntuu rauhoittavalta, vaikka katsoja yhtä aikaa tiedostaa sen valtavan voiman ja siinä piilevän vaaran.  Vesiputouksen purkaus on vapauttava. Teos voisi olla yhtä hyvin taiteilijan omakuva kuin kuva ympäröivästä maailmastakin – merkitykset nivoutuvat toisiinsa. Pilvet liikkuvat ja vesi virtaa. Ihminen seisoo paikallaan. Miten ympäröivä maailma vaikuttaa häneen?

Jaan Toomik on osallistunut lukuisiin kansainvälisiin näyttelyihin installaatio- ja videoteoksillaan. Kotimaassaan hänet tunnetaan myös maalarina. Taiteilija esiintyy videoteoksissaan usein itse. Hän tuo niissä avoimesti esiin henkilökohtaisia, toisinaan kipeitäkin kokemuksia. Toomik on käsitellyt esimerkiksi oman isänsä menettämistä lapsena, veljensä varhaista kuolemaa ja maansa historiaa. Omakohtaisten kokemustensa lisäksi hänen teoksissaan saavat puheenvuoron myös muut ihmiset. He kertovat mielen ja ruumiin sairauksista sekä väkivaltaisista käyttäytymistavoista. Teokset kuvaavat ihmisten keinoja kohdata vaikeita asioita ja selviytyä. Tärkeä osuus on myös luonnolla, joka korostaa ihmisen sielukkuutta. Usein Toomikin teoksissa on mukana kiehtova oivallus tai yllätys, joka saa hymyn kasvoille.

Taiteilijatapaaminen

Torstaina 28.1.2010 Jaan Toomik kertoo englanniksi taiteellisesta työskentelystään Turun taideakatemian (Linnankatu 54–60) Kuvateatterissa klo 14 alkaen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se on avoin kaikille kiinnostuneille.

Pimiö

Turun taidemuseo aloitti Pimiö-näyttelyiden sarjan vuonna 2008. Ensimmäisenä vuonna nähtiin suomalaisten taiteilijoiden video- ja mediataiteen teoksia. 2009 vuorossa olivat muista Pohjoismaista kotoisin olevat taiteilijat. Vuonna 2010 Pimiössä nähdään baltialaisten ja venäläisten taiteilijoiden teoksia.


Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019