Hallen ja Tivan tarina
3.2.–28.5.2006
Hallen ja Tivan tarina Turun taidemuseossa

Sulho Sipilän (1895–1949) ja Greta Hällfors-Sipilän (1899–1974) taiteilijanuraa esittelevä näyttely Hallen ja Tivan tarina perustuu Ateneumin taidemuseossa keväällä ja kesällä 2005 esillä olleeseen ja runsaasti kiitosta saaneeseen näyttelyyn. Hallen ja Tivan tarina kertoo monipuolisesti ja kiinnostavasti suomalaisen kuvataiteen avantgardismin etujoukoista sekä nostaa ensi kertaa laajasti esiin Greta Hällforsin monivivahteisen ja erityislaatuisen tuotannon.

Turun taidemuseossa voi tutustua iloiseen 1920-lukuun ja sympaattisiin kuvauksiin taiteilijaparin arjes-ta. Taiteilijapariskunta tapasi Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Helsingissä, jossa molemmat opiskelivat. Sulho Sipilä, Gretan Halle, teki kaksi uraa. Taiteen tekemisen ohella hän palveli merivoi-missa yli kaksi vuosikymmentä. Sodan aikana hän työskenteli toimistopäällikkönä Turun laivastoasemalla Pansiossa sekä panssarilaiva Ilmarisella. Greta Hällfors-Sipilä, Sulhon Tiva, huolehti arjen sujumisesta sekä ylläpiti pariskunnan sosiaalisia suhteita. Vilkas seuraelämä, lomanvietto saaristossa, uran ja arjen yhteensovittaminen sekä taiteelliset kokeilut ja seikkailut kuvittavat Hallen ja Tivan tarinaa.

Pariskunnan teokset on ripustettu Turun Piirustuskoulun entisiin luokkahuoneisiin, joissa Sulho Sipilä aloitti opintiensä taiteen parissa. Greta Hällfors-Sipilän kuvapäiväkirjat kertovat taidokkaasti taiteilijaparin elämäntarinan. Tasapainoilu boheemielämän ja elannon turvaamisen välillä välittyy intiimeistä tuokiokuvista. 1940-luvun puolivälissä Greta Hällfors-Sipilä sairastui skitsofreniaan ja joutui sairaalahoitoon. Hän vietti loppuelämänsä Kellokosken sairaalassa jatkaen kuitenkin maalaamista. Sairaalassa syntyi suuri määrä akvarelleja, joista osa on näyttelyssä esillä ja osaan voi tutustua dvd-esityksen kautta.

Näyttelyyn liittyy museonjohtaja emerita Soili Sinisalon kirjoittama ja WSOY:n kustantama kirja Sulho Sipilästä ja Greta Hällfors-Sipilästä.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019