Alphonse Mucha
Art Nouveaun pyörteissä
9.6.–31.8.2006
ALPHONSE MUCHA - Art Nouveaun pyörteissä
Turun taidemuseossa 9.6.-31.8.2006


Kesällä 2006 Turun taidemuseo esittelee jugendin mestarin Alphonse Muchan (1860 - 1939) tuotantoa. Alphonse Mucha oli art nouveaun johtavia, valovoimaisimpia ja tuotteliaimpia taiteilijoita. Turun taidemuseon kansallisromanttisessa rakennuksessa eurooppalainen art nouveau kohtaa ainutlaatuisella tavalla suomalaisen jugendin. Suurnäyttely on valmistunut yhteistyössä Mucha-säätiön kanssa.

Alphonse Mucha oli kotoisin Määristä, nykyisestä Tšekin tasavallasta. Toimittuaan lyhyen ajan Wienissä kulissimaalarina hän siirtyi Müncheniin opiskelemaan taidemaalariksi. Vuonna 1887 hän saapui Pariisiin, jossa kirjoittautui Académie Julianiin ja vuotta myöhemmin Académie Colarossiin. Tuolloin vielä tuntematon taiteilija elätti itseään kuvittamalla lehtiä ja kirjoja. Loppuvuodesta 1894 hän teki läpimurtonsa näyttelijätär Sarah Bernhardtille suunnittelemallaan julisteella, joka lumosi niin taideyleisön kuin kadunmiehetkin. Loistokas diiva, Jumalatar Sarah, esiintyy teoksissa rooliasuissaan Gismondana sekä kohtalokkaana Kamelianaisena. Yhdessä yössä Muchasta tuli kuuluisa ja haluttu taiteilija.

Koristeellisuus, loputtomiin kiertelevät nauhat ja kaaret sekä viehkeät kaunottaret viettelevät edelleen tämän päivän yleisöä. Le Style Mucha on eleganttia ja kepeää. Se kertoo 1900-luvun alun Pariisin houkutuksista ja kulutuskulttuurin synnystä. Alphonse Mucha oli mainoskuvan uranuurtaja. Hän erikoistui pitkälti käyttötaiteeseen, mainosjulisteisiin, erilaisiin myyntipakkauksiin ja kotien sisustuksessa käytettyihin koristeaiheisiin. Tyypillisenä jugendtaiteilijana Mucha pyrki kokonaisvaltaisten sisustusten ja miljöiden luomiseen.

Muchan teoksissa ilmenee niin vuosisadan vaihteen symbolismi kuin esoteerinen mystiikkakin. Naishahmon kautta taiteilija kuvaa yhtälailla vuorokaudenaikoja, kukkia, vuodenaikoja tai jalokiviä. Hän pyrki määrätietoisesti levittämään aikakauden ihanteita julkaisemalla mallikirjoja, Documents Décoratifs koristemaalareille ja käsityöläisille. Hän oli ahkera valokuvaaja, joka kuvasi mallejaan ja omaa perhettään. Kamerasta oli apua taiteilijan sommitellessa uusia kuvia.

Alphonse Mucha tunnetaan Tšekin kansallistaiteilijana. Vuonna 1910 isänmaallinen Mucha palasi ko-timaahansa. Tšekissä hän tuki taiteellaan maansa itsenäistymispyrkimyksiä. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen, kun Tšekkoslovakian tasavalta perustettiin, Mucha suunnitteli uudelle isänmaalleen mm. univormuja, postimerkkejä ja seteleitä. Hänen taiteilijanuransa päätyö on esillä Moravský Krumlovin linnassa lähellä Itävallan rajaa. Jättiläiskokoiset maalaukset kuvaavat slaavilaisten kansojen syntyhistoriaa. Mucha kuoli nöyryytettynä natsien valtaamassa Tšekkoslovakiassa vuonna 1939.

Turun taidemuseon näyttely esittelee Alphonse Muchan keskeisimpiä maalauksia, julisteita, kuvituksia ja pienoisveistoksia sekä taiteilijan vaimolleen suunnittelemia ylellisiä uniikkikoruja. Näyttely käsittää lähes kaksisataa teosta Muchan perheen säätiöidystä kokoelmasta. Kuvakimarana esitettävä Slaavien eepos -teossarja sekä Muchan taiteesta kertova video (30 min) ovat nähtävillä tauotta. Muchan tuotannosta monipuolisesti kertova kirja on julkaistu suomeksi ja ruotsiksi näyttelykiertueen yhteydessä.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019