Graham Kibble
Space, Time and Flatness or 2001: A Space Oddity
15.9.–5.11.2006
GRAHAM KIBBLE
Space, Time and Flatness or 2001: A Space Oddity
Turun taidemuseon Studiossa 15.9.-5.11.2006


Turun taidemuseon Studiossa sukelletaan outoon maailmaan. Sauvossa asuva brittitaiteilija Graham Kibble (s. 1974) johdattelee näyttelyssään Space, Time and Flatness or 2001: A Space Oddity katsojat pohtimaan kuvamaailmaamme ja suhdettamme todellisuuteen. Ympärillämme olevat kuvat ovat suurimmaksi osaksi kaksiulotteisia. Kaipaamme niihin syvyyden vaikutelmaa. Kolmiulotteisissa kuvissa syvyys on illuusio, joka luodaan esim. perspektiivillä. Pysähdymmekö miettimään näkemäämme maailmassa, jonka kuvat perustuvat syvyyden illuusioon?

Graham Kibblen avaruudellisen matkan kuvat ovat muotoutuneet hitaasti vaiheittain vuosien aikana. Tekemänsä veistoksen ympärille taiteilija on luonut omalaatuisen tilan, jonka hän on valokuvannut. Lopuksi Kibble on maalannut valokuvan päälle.  

Näyttelyssä katsojan tehtäväksi jää löytöretkeilijän tavoin tutkia Kibblen esittämiä mielikuvituksellisia tiloja. Seikkailija imee kokemuksia itseensä kuin lapsi ja haluaa selvittää, mistä on kyse. Mikä on harhaa ja mikä aitoa? Oudoista maisemista löytyy tuttuja elementtejä. Ehkä vieras maailma ei olekaan niin kaukana, ja kiinnostus tuntemattoman ympäristön kuvaamiseen kertookin todellisuudessa meistä itsestämme.

Näyttelyn nimi viittaa Arthur C. Clarkin kuuluisaan science fiction -romaaniin 2001: A Space Odyssey, josta hän teki yhteistyössä Stanley Kubrickin kanssa elokuvan vuonna 1968.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019