Eeva-Leena Eklund, Maiju Salmenkivi ja Milla Toivanen
9.6.–3.9.2006
EEVA-LEENA EKLUND, MAIJU SALMENKIVI JA MILLA TOIVANEN
Turun taidemuseon Studiossa 9.6.-3.9.2006


Turun taidemuseon Studion täyttävät kesällä kolmen nykymaalarin teokset. Eeva-Leena Eklund, Maiju Salmenkivi ja Milla Toivanen opiskelivat 2000-luvun taitteessa Kuvataideakatemiassa ja ovat siitä lähtien esiintyneet yhteisnäyttelyissä. Taiteilijoille on yhteistä menneisyydestä lainattujen kokemusten käyttäminen sekä ilmapiirin hienovarainen muutos äärimmäisyydestä toiseen. Heidän maalauksensa aktivoivat ja herkistävät. Ne muistuttavat, kuinka lähellä toisiaan vastakkaiset tunteet ja tunnelmat ovat niin todellisuudessa kuin haaveissakin.

Eeva-Leena Eklundin tutut nappisilmäiset eläinkaverukset, Bambit, joutsenet ja pörröiset kissat hellyttävät katsojaa karamellivärien keskeltä. Eklundin ruusuista maailmaa ei tunnu uhkaavan mikään, kunnes katsoja tiedostaa sen alttiuden säröille. Maiju Salmenkivi tarjoaa välähdyksenomaisia kuvia hetkistä valoineen ja varjoineen. Vangitseva tunnelma voi olla kepeä ja kutsuva tai virittynyt ja uhkaava. Kertomukset ja tarinat ovat aistittavissa. Samat ihmishahmot ja maisemat rinnastuvat eri maalauksissa, ero peilikuvan toistossa on dramaattinen. Milla Toivasen pelkistetyissä maalauksissa yksilön sisäiset tuntemukset ovat vahvasti läsnä. Maalatut mielikuvat heijastavat syviä kokemuksia lähes vuosikymmenen takaisilta opiskeluvuosilta Belgiassa. Vähäeleiset rakennukset ja sisätilat huokuvat elettyä elämää, hillityt värit voimaa.

Vuonna 1972 syntyneet taiteilijat asuvat ja työskentelevät tällä hetkellä Helsingin seudulla. Ennen opintojaan Helsingissä Eeva-Leena Eklund valmistui Turun Piirustuskoulusta. Milla Toivanen opiskeli kaksi vuotta Belgiassa ja Maiju Salmenkivi vuoden Hollannissa. Turussa on aikaisemmin nähty Eklundin ja Salmenkiven maalauksia. Toivaselle näyttely on ensimmäinen Turussa.  

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019