Andre Peterdi
Luonnos
7.4.–28.5.2006
ANDRE PETERDI: Luonnos
Turun Piirustuskoulun lopputyönäyttely Turun taidemuseon Studiossa


Turun taidemuseossa avataan Turun Piirustuskoulusta valmistuvan André Peterdin (s. 1978) lopputyönäyttely Luonnos. Peterdille jokainen maalausprosessin työvaihe on merkityksellinen ja jättää jälkensä teokseen. Valmis maalaus on ”luonnos” taiteilijan alkuperäisestä ajatuksesta. Teosten nimet viittaavat maalausprosessiin tai johonkin teoksen erityispiirteeseen.

Peterdi kuvaa työskentelyään seuraavasti:  
Värien poispeseminen on keskeistä maalauksissani. Maalaukseni valmistuvat pyyhkimällä ja pesemällä väriä, mikä on yhtä luonnollista kuin värin levittäminen. Poistaminen on olennaista maalauksieni muotoutumisessa. Jäljelle jää jotakin siinä aikaisemmin ollutta. Etukäteen en ole tietoinen rakenteen ja vivahteiden yksityiskohdista.

Koska olen kiinnostunut maalaamisen prosessista, en käytä työvälineitä, jotka estävät spontaanin tekemisen. Annan mieluummin tiedostamattoman hallita.

Työskennellessäni munatemperalla ja öljyllä vaihtelen läpinäkyviä ja paksuja väripintoja. Maalauksen keskiosa nousee esiin yhtä aikaa kun annan maalauksen ”tapahtua” sen reunoilla viittaamalla hallitsevaan pintaan ja päinvastoin. Miten ”periferia” vaikuttaa maalauksen kokonaisuuteen? Mikä merkitys ja rooli sillä on? 
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020