Nina Katchadourian
Nina Katchadourian
14.1.–26.3.2006
NINA KATCHADOURIANIN NÄYTTELY AVAA TURUN TAIDEMUSEON STUDIONÄYTTELYIDEN SARJAN

yhdysvaltalaisen Nina Katchadourianin (s. 1968) näyttely Works Made in Finland avaa Turun taidemuseon Studionäyttelyiden sarjan.

Eri kulttuurit ovat olleet vahvasti läsnä Nina Katchadourianin elämässä. Yhdysvalloissa asuvan taiteilijan äiti on suomenruotsalainen. Hän on viettänyt useita kesiä perheensä kanssa idyllisessä Pirttisaaressa Porvoon edustalla. Suomen luonto ja kansanperinne ovat vaikuttaneet taiteilijaan voimakkaasti. Suomalaiset isovanhemmat opettivat havainnoimaan luontoa ja saivat lapsenlapsensa kiinnostumaan luonnontieteistä. Perintö on jättänyt lähtemättömän vaikutuksen sekä taiteilijan elämään että hänen taiteeseensa.

Katchadourian on palannut useita kertoja Pirttisaareen. Hän kertoo eläneensä taiteellisesti hedelmällisimmät ajanjaksonsa juuri siellä. Esimerkiksi teoksessaan Mended Spiderweb, (Parsittu hämähäkinverkko) taiteilija etsi luonnosta rikkoutuneita hämähäkin verkkoja, joita korjasi kovetetulla punaisella ompelulangalla. Hämähäkit hylkäsivät kuitenkin paikkaukset. Lopputulokset, niin parsitut verkot, kuin niiden hylkäämisetkin Katchadourian ikuisti valokuvaamalla. Katchadourian vertaa luonnon ja ihmisen suhdetta sisarelliseen kilpailuun. Lähtökohta on alun perin hyväntahtoinen, mutta pohjimmiltaan toiminta voi olla hyvinkin tungettelevaa.

Katchadourian on työstänyt henkilöhistoriaansa teoksessa The Nightgown Photographs (Yöpaitavalo-kuvat). Katchadourianin isoäiti Nunni Lindforsin valokuvasi joka vuosi tyttärensä luonnon keskellä kä-sintehdyssä yöpuvussa lapsen syntymäpäivänä. Heinäkuinen perinne jatkui kunnes yöpaita jäi liian pieneksi. Vuodesta 1997 lähtien Nina Katchadourian on etsinyt isoäidin valokuvauspaikkoja yhdessä äitinsä Stinan kanssa. Etsintöjen lomassa äiti ja tytär ovat tarkastelleet yksityiskohtia luonnossa, keskustelleet paikallisten kanssa Pirttisaaren historiasta ja paikoista sekä pohtineet isoäidin perinnettä. Näin lapsenlapsi pääsi osalliseksi isoäitinsä ja äitinsä perinteeseen. Yöpaitavalokuvien valmistuminen kesti lähes 10 vuotta.

Turun taidemuseon yleisöllä on ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä Katchadourianin tuotantoa viimeisten 12 vuoden ajalta. Näyttely koostuu valokuvista, videoista ja installaatioista. Suurin osa näyttelyssä mukana olevista teoksista on ensimmäistä kertaa esillä Suomessa. Näyttely on laajin Katchadourianin yksityisnäyttely.  

Svenska kulturfonden on tukenut näyttelyä.

Näyttelyn avajaiset 13.1.2006 klo 18-20
Näyttely on avoinna 14.1.-26.3.2006
Yleisölle avoin englanninkielinen taiteilijatapaaminen lauantaina 14.1.2006 klo 12 Turun taidemuseon Studiossa/Atelje AxelissaTurun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019