Hanna Seppänen: Jälki
3.2.–25.3.2012

Kuvataiteilija Hanna Seppänen (s. 1983) työskenteli Turun Taideyhdistyksen ylläpitämän Henry Lönnforsin ateljeen stipendiaattina vuosina 2009–2011. Turun Taideyhdistyksen pitkäaikaisen rahastonhoitaja Henry Lönnforsin (1939–2004) testamentin mukaisesti Turun Taideyhdistys perusti Lönnforsin nimeä kantavan ateljeen vuonna 2004. Puolalanpuiston kupeessa olevaan Albatross-jugendtalossa sijaitsevaan ullakkoateljeeseen valitaan hakemusten perusteella kuvataiteilija, joka saa työskentelytilan käyttöönsä kolmeksi vuodeksi. Tällä hetkellä Henry Lönnforsin ateljeestipendiaattina työskentelee kuvataiteilija Erkki Nampajärvi (s. 1982).

Helmi-maaliskuussa Turun taidemuseon Studiossa on esillä Hanna Seppäsen uusimpia teoksia näyttelyssä Jälki. Seppänen valmistui Turun Piirustuskoulusta / Turun Taideakatemiasta kuvataiteilijaksi 2008. Koko taiteellisen uransa hän on piirtänyt hiilellä isokokoisille papereille. Jälki-näyttelyssä Seppänen on kuvannut lapsia ja erityisesti muistikuvia lapsuudesta. Taidokkaisiin piirustuksiin on vangittu tietty hetki, erityinen lapsuuden muisto, jonka tunnelmaan katsojan on helppo samaistua.

Hanna Seppäsen piirtämät lapset erottuvat tummista taustoista hyvin vaaleina. Lapsia ympäröi usein luonto, jota taiteilija vertaa alitajuntaan. Rannassa-teoksessa tyttö seisoo vedessä. Hänen ympärillään nousee katsojalle tuttu rantamaisema. Epävarmuus ja pelko kaihertavat kuitenkin tytön mieltä. Hän hallitsee maisemaa, vaikka hänen ilmeensä paljastaa maisemaan mahdollisesti kätkeytyvän uhan. Tuntematon tuntuu pelottavalta. Teoksessa Kätkö poika on keskittynyt kaivamaan piilopaikkaa. Hautaako poika jotain, vai onko jotakin löytymässä? Pienellä tytölläkin tuntuu olevan salattavaa Äiti-teoksessa, jossa hän retuuttaa nukkejaan. Lapset ovat täydellisen uppoutuneita omaan maailmaansa, mutta tuntuvat liian pieniltä kantamaan taakkoja. Ilmassa on salaisuuksia mutta myös etsimistä. Teosten tunnelma muuttuu heti, kun lapset jakavat kokemuksiaan. Löytäjät-teoksessa tyttö pitää sylissään kadonnutta koiraa. Pojan käsi koskettaa juuri ja juuri koiran tassua. Koiran valpas katse todistaa tilanteen hetkellisyyttä. Piilo-teoksessa tytöillä on yhteinen salaisuus. Ilmassa on jännitystä. Lapsuuden muistojen jäljet ovat salaperäisiä ja herkkiä mutta myös varautuneita ja pelokkaita. Koko kehon täyttää voimakas tunne, joka voi muuttua silmänräpäyksessä.

TAITEILIJATAPAAMINEN: Lauantaina 3.3.2012 klo 14 alkaen
Hanna Seppänen esittelee yleisölle näyttelyään Jälki ja kertoo taiteellisesta työskentelystään Turun taidemuseon Studiossa.

Kymmenen kysymystä Hanna Seppäselle:

1. Miten aloitat teostesi suunnittelun ja miten työsi etenee?
Teoksen tekeminen alkaa kuva-aiheen etsinnällä. Käyn läpi kuvamateriaalia (mistä tahansa lähteestä), tätä näyttelyä tehdessä myös omia perhe-albumeita. Mieleen saattaa tulla jokin tietty kuva, jonka haluaisin löytää. Sopiva käden asento löytyy yhdestä lähteestä, kasvot ja jalat ehkä toisesta. Toisinaan referenssi unohtuu tai muuttuu kokonaan toiseksi. Kuva-aiheen kopioinnista ei koskaan ole kyse. Piirustuksessa on tiettyä taikaa, joka liittyy juuri uuden luomiseen. Piirustus syntyy katsomalla, keksimällä ja korjaamalla, myös sattumalla on suuri osuus.

2. Mihin tämän näyttelyn teosten aiheet liittyvät?

Lapsuuteen, menneisyyteen, muistoihin ja muistikuviin. Kuva-aiheet eivät kuitenkaan  useinkaan palaudu kenenkään todellisiin muistoihin. Tavoittelen enemmänkin tunnelmia ja tunnetiloja. Luonto-aihe on kulkenut ihmishahmon rinnalla, kenties tuntemattoman ja alitajuisen metaforana.

3. Miksi näiden aiheiden käsitteleminen on sinulle tärkeää?
Ajattelen, että ihminen koostuu pitkälti menneestä ja muistoista. Ehkä minulla on tarve käsitellä tätä hiilipiirustusteni kautta.

4. Oletko työskennellyt pitkään näiden aiheiden parissa?
Nelisen vuotta, ensimmäinen lapsi-aihe tällä tekniikalla syntyi 2010.

5. Millä tekniikalla olet toteuttanut näyttelyn teokset?
Hiilellä paperille

6. Onko näyttelyssä käyttämäsi tekniikka tyypillinen työskentelyllesi?
Olen työskennellyt samalla tekniikalla noin neljän vuoden ajan.

7. Mihin olet erityisesti keskittynyt valmistellessasi tätä näyttelyä?
Näyttelyä tehdessä tulee ajateltua paljon kokonaisuutta, sitä miten teokset toimivat keskenään. Olen kiinnittänyt piirustuksissa ehkä entistäkin enemmän huomiota kuvallisiin perusasioihin kuten sommitelmaan.

8. Mitä tämä näyttely Turun taidemuseossa merkitsee sinulle?
Tärkeää tilaisuutta esittää teoksiani kauniissa ja arvostetussa näyttelytilassa.

9. Mitkä muut taiteenalat ovat sinulle läheisiä ja miksi?
Seuraan eniten maalaustaidetta, mutta kaikki taiteenalat kiinnostavat.  Musiikki ja elokuvat ovat myös minulle tärkeitä.

10. Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?
Jatkan taiteen tekemistä. Opiskelen lisäksi parhaillani taidehistoriaa Turun yliopistossa. En tiedä vielä mihin se vie.

http://hannaseppanen.com/

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020