Turun piirustusseura, tps
Väärin piirretty
18.11.2011–15.1.2012

Turun taidemuseon Studiossa on loppuvuodesta 2011 esillä Turun piirustusseuran (tps) vaikuttava näyttelykokonaisuus Väärin piirretty. Näyttelyn nimi viittaa piirtämisen rajojen etsimiseen. Yhteisöllinen piirtäminen tarjoaa mahdollisuuden kokeilla uusia asioita ja kehittyä, mutta myös saavuttaa yhdessä jotakin ainutlaatuista. Näyttelyn ovat toteuttaneet Joona Huotari, Kari-Petteri Kakko, Jani Kaunisto, Jussi Lepistö, Sami Leppänen, Jan Lindgren, Eero Merimaa, Jarkko Rantanen, Matti Vainio ja Juha Welling.

Turun piirustusseuralaiset ovat joukko turkulaisia kuvataiteilijoita, jotka ovat valmistuneet Turun Piirustuskoulusta. He kokoontuvat säännöllisesti piirtämään yhdessä yhdistyksen työhuoneelle Manillaan. Toisinaan taiteilijat järjestävät piirustustapahtumia kaupunkitilassa tai kutsuvat yleisöä piirtämään kanssaan vaikkapa museoon. Piirustusseuralaisille piirtäminen voi olla meditatiivista, mahdollisuus tutkia alitajuntaa tai vain viettää aikaa mukavassa seurassa. Kaikille se on kuitenkin tapa kommunikoida – niin keskenään kuin yleisönkin kanssa.

Viime kuukaudet Turun piirustusseuralaiset ovat piirtäneet tiiviisti yhdessä. Kymmenillä paneeleilla on taiteilijoiden – toisinaan hyvinkin rajuja – viivoja ja meheviä värejä. Kaikki taiteilijat ovat työstäneet samoja teososia vuorollaan, eikä lopputuloksesta välttämättä pysty erottamaan yksilön kädenjälkeä. Kun piirustusseuralaiset piirtävät, käyvät he keskustelua kuvien välityksellä. Toinen jatkaa toisen aloittamaa kuvaa. Joskus joku piirtää toisen taiteilijan piirtämän yksityiskohdan päälle. Pelkkä piirtämisprosessi on jo kuin elämä pienoismuodossa. Välillä keskustelu on tasavertaista, toisinaan toinen päättää ottaa vallan ja joskus taas vetäydytään omaan sopukkaan pidemmäksi aikaa. Jokaisen kädenjälki on osa lopputulosta, jota ei olisi saavutettu ilman toisiaan kunnioittavien taiteilijoiden vuosien varrella kehittynyttä yhteistyötä. Puhumistakin harrastetaan, mutta sille on oma aikansa. Kiivaita keskusteluja käydään teosten sisällöistä, kun taiteilijat yrittävät ymmärtää itseään ja toisiaan. Kehujakin annetaan. Tps:laiset kertovat kirjoitettujen viestien jättämisen kuuluneen heidän työhuonekulttuurinsa jo pitkään. Tapa jatkuu luontevasti Väärin piirretty -näyttelyn pysäyttävässä kuvatulvassa, jossa erikielisillä teksteillä on oma roolinsa. Kuvissa riittää tuttua ja tuntematonta ammennettavaksi pitkäksi aikaa.

Piirretään!-työpaja la 19.11. klo 14
Turun piirustusseuralaiset kutsuvat yleisöä piirtämään kanssaan Piirretään!-työpajaan, joka alkaa Turun taidemuseon Studiossa lauantaina 19.11.2011 klo 14. Työpajaan voi osallistua museon sisäänpääsymaksulla. Osallistuja tarvitsee mukaansa vain avoimen mielen ja kiinnostuksen piirtämiseen.

Turun piirustusseura

Väärin piirretty (YouTube)

Huutokauppa

 

10 Kysymystä Turun piirustusseuralle


1. Miten aloitatte teostenne suunnittelun ja miten työ etenee?
Museolta pyydettiin, että pidettäisiinkö näyttely ja vastasimme, että pidetään vaan. Ensimmäiseksi mietimme näyttelyn muotoa, puhuttiin mm. pyramidin rakentamisesta. Sitten joku keksi, että mehän voisimme piirtää. Totesimme, että se oli hyvä idea!  Alkuvaiheessa pyrimme karsimaan ideoita ja todella keskittymään piirtämiseen. Pohjalla oli myös ajatus visuaalisesta kommunikoinnista. Aluksi halusimme, että mukaan tulisi paljon erilaisia juttuja, mutta työn edetessä meininkiä oli pakko rauhoittaa, jotta teoksista tulisi yhtenäinen kompositio.

2. Mihin tämän näyttelyn teosten aiheet liittyvät?
Kuvatulvaan, ajankohtaisiin uutisiin ja tapahtumiin, mutta myös hetken mielijohteesta syntyneisiin ajatuksiin.

3. Miksi näiden aiheiden käsitteleminen oli teille tärkeää?
Aiheet kuvastavat sitä, mitä ylipäätään ajattelemme.

4. Oletteko työskennelleet pitkään näiden asioiden parissa?

Olemme, koko ajan.

5. Millä tekniikalla olette toteuttaneet näyttelyn teokset?
Pohjana on mdf-levy, joka on pohjustettu gessolla, akryylillä tai liidulla. Piirustusvälineinä on käytetty hiiltä, tussia, pastelliliituja, spraymaalia, lateksimaalia, punaliitua ja mustaliitua.

6. Onko näyttelyssä käyttämänne tekniikka tyypillinen työskentelyllenne?

On tyypillinen. Aiemmin olemme tehneet piirustuksia yhdelle suurelle levylle, kankaalle tai paperille. Silloin tyyli pysyy helpommin samana, mutta nyt tyyli vaihtelee eri levyjen välillä.

7. Mihin olette erityisesti keskittyneet valmistellessanne tätä näyttelyä?

Itse piirtämiseen ja kommunikaatioon kuvan kautta – se on ollut tärkeää. Olemme etsineet erilaista ryhmädynamiikkaa, mutta myös hauskanpito piirtämisen keinoin on ollut tärkeää.

8. Mitä tämä näyttely Turun taidemuseossa merkitsee teille?
Se merkitsee haastetta. Mielestämme Turun taidemuseolta oli rohkea veto kutsua meidät pitämään näyttelyä - työskentelymme on niin epäkonventionaalista.

9. Mitkä muut taiteenalat ovat teille läheisiä ja miksi?

Musiikki on soinut paljon piirtäessä. Myös kirjallisuus ja runous ovat tärkeitä. Meillä on perinne, että jokainen lukee runon tps:n pikkujouluissa. Puhumme yhdessä paljon kaikesta, niin näyttelyistä kuin leffoistakin. Visuaalinen kulttuuri ylipäätään on tärkeää. Meillä on netissä myös keskustelufoorumi, jossa kerromme mitä olemme nähneet ja kuulleet ja vaihdamme ajatuksia. Uutiset, pelit, TV, sarjakuvat – oikeastaan ihan mikä tahansa.

10. Minkälaisia tulevaisuudensuunnitelmia teillä on?

Meillä on yksi näyttely tulossa vuoden 2012 keväällä. Tämä on niin anarkistinen työkommuuni, ettemme voi tehdä suunnitelmia kauheasti etukäteen, eikä meillä ole tapana pitää tavoitekokouksia tai tehdä viisivuotissuunnitelmia.
 

 Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019