Floromania
Alakerta
29.1.–30.5.2010

Tammikuussa Turun taidemuseo puhkeaa kukkaan, kun virolaisten museokokoelmien kukka- ja kasviaiheiset teokset valtaavat museon alakerran. Floromania-näyttely tarkastelee taiteilijoiden potemaa kukkakuumetta temaattisesti aina barokista nykyaikaan. Kukkien salaisuuksia ratkotaan yli sadan taideteoksen ja taideteollisuusesineen voimin.

Floromania kyseenalaistaa kukka-aiheiden näennäistä yksinkertaisuutta ja tarkastelee kukkasten ja kasvien roolia kuvataiteessa. Vanhemmassa taiteessa kukkia luettiin uskonnollisina ja mytologisina symboleina. Sittemmin kukkien kieli on maallistunut, mutta silti kukat muistuttavat meitä edelleen paratiisin puutarhasta, Eedenistä. Henkilökuvissa kukka korostaa kantajansa kauneutta ja hyveellisyyttä. Se osoittaa toisen valtaa ja asemaa, vihjaa hiljaa kolmannen salaisuuksista tai paljastaa julkeasti neljännen hekumallisuuden. Perinteisissä asetelmissa kukka asettuu kuuliaisesti dialogiin toisten esineiden kanssa tai kohoaa kuninkaallisuudellaan kuvan itseoikeutetuksi hallitsijaksi. Kauniin pinnan alla piilee kuitenkin kalmanhajua, sillä kukat symboloivat myös maallisen taipaleemme lyhyyttä ja kuoleman vääjäämättömyyttä. Aihepiirinä ne ovat kiehtoneet taiteilijoiden lisäksi mm. tiedemiehiä ja käsityöläisiä. Katseen lähtökohdat ovat erilaiset, mutta eroavatko lopputulokset toisistaan?

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Viron valtion taidemuseon kanssa ja se koostuu pääosin Kumun, Kadriorgin ja Tarton taidemuseoiden sekä Tallinnan kaupunginmuseon ja Tarton yliopiston kirjaston kokoelmista lainatuista teoksista.  Esillä on useita Viron taidehistorian keskeisiä nimiä, kuten Adamson-Eric, Johann Köler, Karin Luts ja Kristjan Raud. Vehreys ja kukkaloisto jatkuvat turkulaisten kokoelmien helmissä. Åbo Akademin kirjaston 1700-luvulta peräisin olevat harvinaiset, käsinväritetyt kuparipiirrosherbaariot ja Turun museokeskuksen loisteliaat posliinit ja taidekäsityön tuotteet kertovat omaa, kuvataiteelle rinnakkaista tarinaa kukkien kiistattomasta kauneudesta ja ikuisesta viehätysvoimasta. Kukoistuksen viimeistelevät Ett Hemin, Turun taidemuseon sekä Turun kaupungin taidekokoelman teokset. Floromania-näyttely oli esillä Kumun taidemuseossa keväällä 2009. Turun taidemuseon näyttelyn ovat kuratoineet yhteistyössä Tiina Abel (Kumu) ja Turun taidemuseon amanuenssit Christian Hoffmann ja Annina Sirén.

Floromania-luennot ja erikoisopastukset:

la 6.2. klo 14 Arno Kasvi: Puutarhurin silmin
la 20.2. klo 14 Eva Latvakangas: Paluu paratiisiin – ihmisen ja puutarhan vuorovaikutus
la 6.3. klo 14 Terttu Lempiäinen: Mitä kasvitutkija näkee taiteessa?
to 13.5. klo 13 Kukan ja Flooran päivän erikoisopastus

 

Kiitos yhteistyöstä Huiskula Oy.
www.huiskula.fi


Turun taidemuseo mukana messuilla:
Turun antiikki- ja taidemessut 20.– 21.3.2010
Puutarhan kevät 9. –11.4.2010
www.turunmessukeskus.fi

Floromania-näyttely on esillä Kuntsin modernin taiteen museossa Vaasassa 12.6. – 29.8.2010.
www.kuntsi.fi
 

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020