Anna-Maija Aarras
Anna-Maija Aarras
10.6.–4.9.2011

Turkulaisten kuvataiteilijoiden näyttelysarja Turun taidemuseon Studiossa jatkuu kesällä Anna-Maija Aarraksen (s. 1948) näyttelyllä Sitaatteja. Aarras tekee äärimmäisen hienovireisiä teoksia, jotka viekoittelevat katsojan materiaalien, värien ja käsityötaitojen huippuunsa viritetyllä symbioosilla. Studiossa nähdään taiteilijan näyttelyä varten tekemiä uusia, luonnonläheisiä teoksia, joiden silkkipinnalla valonsäteet karkeloivat. Aarraksen teoksiin liittyy toisinaan myös hieman leikkisä sävy esteettisesti viimeistellyn muodon lisäksi. Hän perehtyy intohimoisesti ja yksityiskohtaisesti niin aiheisiinsa kuin eri kulttuureissa käytettyihin tekstiilien työstämisen tapoihin. Aarras valittiinkin vuonna 1995 Tekstiilitaiteilijat TEXO ry:n vuoden tekstiilitaiteilijaksi ennakkoluulottomana ja rohkeana alan uudistajana.

Turun taidemuseo on Anna-Maija Aarrakselle hyvin tuttu. Hän näki ensimmäiset taidenäyttelyt lapsuudessaan juuri Turun taidemuseossa ja vuonna 1995 hänen teoksiaan oli esillä museossa laajassa näyttelyssä Nostalgia – Anna-Maija Aarras parrasvaloissa. Studio-näyttely Sitaatteja jatkaa samoissa ylevissä tunnelmissa.

Mustanpuhuvat ja juhlavat Sarkofagit (2011) pysäyttävät. Jokainen niistä on päällystetty omalla tummanvihreällä silkkisametin sävyllä. Sarkofagien äärellä katsoja kokee kunnioitusta kaukaista ja tuntematonta kohtaan. Teokset tuntuvat kätkevän itseensä salaisuuden. Samalla jokainen niistä on persoona.

Vetovoimaisten Sarkofagien sametti imee valoa, kun taas keltaisella silkkilangalla pienin pistoin kirjailtu Laine (2011) heijastaa sitä. Laine välkehtii reagoiden kulloiseenkin valaistukseen. Se on isoista vesistä lainattu yksityiskohta, johon tuntuu sisältyvän maailman vesistöjen ikuinen aaltoliike.

Turbaani-teos (2011) on taas tehty punapohjaisesta kukkakuvioin koristellusta puuvillakankaasta. Se mitä ihminen päässään kantaa määrittää häntä voimakkaasti. Anna-Maija Aarras on erityisen kiinnostunut rituaalivaatteista. Muutama vuosi sitten hän opiskeli Japanissa kimonoiden perinteistä koristelua, kaavoitusta ja ompelua. Lisäksi Aarras on tehnyt useita kirkkotekstiilejä, joista laajin kokonaisuus on käytössä Iniön kirkossa.

Luonto on aina inspiroinut Anna-Maija Aarrasta. Hän hyödyntää usein muotojen lisäksi luonnon tarjoamaa kuvastoa. Sitaatteja-näyttelyssä nähdään hiljaisia ja herkkiä maisemallisia kuvia teoskokonaisuudessa Pliseeratut (2011), jossa puhtaaseen valkoiseen piirtyy sinisellä kaukainen maisema. 


TAITEILIJATAPAAMINEN: Lauantaina 13.8.2011 klo 14 alkaen Anna-Maija Aarras kertoo yleisölle taiteellisesta työskentelystään Turun taidemuseon Studiossa.

 

10 kysymystä Anna-Maija Aarrakselle

1. Miten aloitat teostesi suunnittelun ja miten työsi etenee?
Tulevan näyttelytilan luonne ja valaistuolosuhteet vaikuttavat teosteni vireeseen. Turun taidemuseon Studion koen kauniina ja juhlavana. Olen myös ajatellut samanaikaisesti esillä olevan Crème de la Crème -näyttelyn tunnelmaa. Työ etenee värien, materiaalien ja muotojen suunnittelulla näyttelykokonaisuuden luomiseksi. Näyttely on luotu kyseiseen tilaan.  

2. Mihin tämän näyttelyn teosten aiheet liittyvät?

Näyttelyn nimi on Sitaatteja. Tämän teeman alla voi avoimesti käsitellä erilaisia ajatuksia ja yhdistää toisiinsa liittymättömiäkin assosiaatioita.

3. Miksi näiden aiheiden käsitteleminen on sinulle tärkeää?

Teosteni lähtöaiheet ovat yleensä konkreettisia, mutta näyttelykokonaisuudessa ne saavat uusia merkityksiä työn edetessä. On hämmästyttävää, miten arkiseen kangaspalaan voi sisältyä niin paljon kulttuurisia merkkejä, jotka voivat herättää vahvojakin tunteita, uskonnollisia sisältöjä tai rituaalisia käyttöjä kuten japanilainen kimono tai kirkkotekstiilit.

4. Oletko työskennellyt pitkään näiden aiheiden parissa?

Tekemisessäni on jatkumo sekä tekniikoissa että aihepiireissä – työ johtaa aina toiseen teokseen.

5. Millä tekniikalla olet toteuttanut näyttelyn teokset?
Suuritöisin teokseni tässä näyttelyssä on Laine. Teoksen pinta on täysin kirjottu silkkilangalla, mikä synnyttää muodon ja liikkeen. Materiaali ja tekniikka kasvattavat itse teoksen tunnelman valon kanssa.   

6. Onko näyttelyssä käyttämäsi tekniikka tyypillinen työskentelyllesi?
Teosteni kantava voima on aina ollut yksinkertaisuudessa. Sisältö kasvaa muodon, materiaalin ja valon yhteisvaikutuksesta. Väri alleviivaa muotoa ja liittää teokset toisiinsa.  

7. Mihin olet erityisesti keskittynyt valmistellessasi tätä näyttelyä?

Tähän näyttelyyn olen valmistautunut uudessa kotiini rakennetussa työhuoneessa, mikä on ollut merkityksellistä keskittymisen kannalta.

8. Mitä tämä näyttely Turun taidemuseossa merkitsee sinulle?

Vuonna 1995 esittäydyin Turun taidemuseossa juhlanäyttelyllä Nostalgia – Anna-Maija Aarras parrasvaloissa. Silloin käytössäni oli koko museon yläkerta lukuun ottamatta Studion tilaa. Nyt esillä oleva näyttelyni Sitaatteja täydentää hauskasti kokonaisuuden. Taiteilijalle on aina merkityksellistä esittäytyä omassa kotikaupungissa. Tässä museossa palaan lapsuuden taidekokemuksiin, jotka ovat olleet käänteentekeviä elämässäni.

9. Mitkä muut taiteenalat ovat sinulle läheisiä ja miksi?

Musiikki. Olen itse harrastanut musiikkia ja käyn mielelläni konserteissa. Kuuntelen musiikkia päivittäin työskennellessäni. Seuraan laajasti koko taidekenttää. Eri taiteen alueet luovat yhdessä tärkeän elämänsisällön.   

10. Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Ihana vapaa kesä.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020