Leena Saarto
Leena Saarto
28.1.–27.3.2011
Turun taidemuseon Studiossa esitellään vuonna 2011 turkulaista nykytaidetta. Vuoden aloittaa Leena Saarto (s. 1956), jonka taiteessa kirjaimet ovat pitkään olleet työskentelyn lähtökohta. Nämä tutut merkit reagoivat usein ympäristöönsä. Materiaali on vaihtunut tinasta paperiin ja vaneriin, muoto muuntunut kaksiulotteisesta kolmiulotteiseen. Saarto seuraa tiiviisti myös ajan ilmiöitä ja erityisesti ihmisten tapoja kommunikoida. Näyttelyssä mennyt aika ja nykyhetki sulautuvat sujuvasti uudeksi viestiksi. Leena Saarron taiteen ytimessä on yhteistä ymmärrystä luova kommunikaatio.

Turun taidemuseon Studion seinällä on valtavankokoinen risti, joka tuntuu kasvavan museorakennuksesta. Merkki on litteäksi avattu kolmiulotteinen I-kirjain, muodoltaan aakkostemme yksinkertaisin muoto. Ei ole sattumaa, että kirjain viittaa myös englanninkieliseen sanaan I, minä.

Näyttelytilasta löytyy myös kaksi pienenpientä hahmoa, joista toinen on vierailija, Shin Tanakan Gritty. Japanilainen Shin Tanaka on alallaan maailmankuulu graffitien ja katuorigamien tekijä.

Jokainen näyttelyvieras voi lopulta tulkita itse, mikä viesti näihin merkkeihin sisältyy. Tarvitaanko aina edes yhteistä kieltä, jotta asiat tulisivat ymmärretyiksi? Kieletkin voivat olla hyvin erilaisia. Miten kaksi ihmistä, sinä ja minä, voisivat kommunikoida, jotta he vaikka vain hetkellisesti ymmärtäisivät toisiaan täydellisesti?


Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019