Crème de la Crème
Mestariteoksia Turun taidemuseon kokoelmasta
14.12.2010–3.2.2013
Crème de la Crème esittelee Suomen taiteen kultakauden (n. 1880–1910) kerman, mestariteoksia Turun taidemuseon kokoelmasta. Museon yläkerran täyttää yli sata tunnetuinta ja toivotuinta kokoelmaklassikkoa. Samalla näyttely rohkaisee pohtimaan, mikä oikeastaan on mestariteos ja miten klassikot syntyvät.

Näyttely purkaa mestariteos-käsitettä yleisellä tasolla mutta mukana on myös tapauskohtaisia kertomuksia taiteilijoista ja heidän teoksistaan. Mestarillisia aiheita tutkitaan niin historiamaalauksen, muotokuvan, maiseman kuin kansankuvauksenkin lajityypeissä. Näyttely valottaa myös museoiden roolia mestariteosten ja mestariteosajattelun synnyttäjänä. Mitkä teokset valitaan kokoelmaan, mitkä päätyvät esille näyttelyihin, mitkä varastoon? Entä mitkä teokset kohoavat tähdiksi, joiden kautta kokoelma saa kasvot? Ajan myötä arvostuksissa ja makunormeissa tapahtuu toisaalta myös muutoksia, joten osa klassikoista unohtuu ja uusia syntyy tilalle. Myös taidehistoriaa tulkitaan ja kirjoitetaan uudelleen, eikä vähiten taiteilijamyyttien osalta.

Näyttely tarkastelee taiteilijapersoonallisuuden vaikutusta teosten tulkintaan ja arvostukseen Akseli Gallen-Kallelan elämän ja taiteilijuuden kautta. Toisena, kokoelman kannalta keskeisenä taiteilijana valokeilaan asettuu suomalaisen maisemamaalauksen kehittäjä Victor Westerholm. Ensimmäisenä Turun taidemuseon johtajana juuri hänellä oli ratkaiseva rooli siinä, mistä kultakauden teoksista tuli osa museon kokoelmaa ja ”meidän kuviamme”. Gallen-Kallelan ja Westerholmin rinnalla klassikkokattaukseen kuuluvat mm. Albert Edelfelt, Gunnar Berndtson, Fanny Churberg, Elin Danielson-Gambogi, Pekka Halonen, Eero Järnefelt ja Hugo Simberg. Loppukesän 2012 aikana ripustusta uusitaan osittain ja joukkoon liittyy tunnettuja naismaalareita, kuten Ellen Thesleff, Ada Thilén ja Venny Soldan-Brofelt. Myös kuvanveisto on saanut näyttävän estradin museon yläaulassa, joka on nyt palautettu alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa veistoshalliksi.

Yleisöllä on ollut myös mahdollisuus osallistua 23.2.–20.11.2011 omien suosikkimestariteostensa valintaan teosäänestyksessä. Näyttelyn suosituimmaksi teokseksi valittiin Hjalmar Munsterhjelmin (1840–1905) maalaus Metsälampi kuutamossa (1888).

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019