Gintaras Makarevicius: Sibiro testamentas
1.10.–14.11.2010
Turun taidemuseon Pimiössä nähdään liettualaisen Gintaras Makarevičiuksen (s. 1965) teos Sibiro testamentas (2008, 14 min, Siperian testamentti). Teoksessa Makarevičius on yhdistänyt tuntemattoman kuvaajan joulunviettoa tallentaneen kaitafilmin ja setänsä kertomuksen isänsä perheen karkotuksesta Siperiaan toisen maailmansodan aikana.

Videokollaasista muotoutuu vaikuttava universaali kertomus sodan kauhuista ja ihmisten elämästä. Sedän rauhallinen ääni kertoo, miten perheen äiti käveli kilometrejä lähes paljain jaloin neljänkymmenen asteen pakkasessa ja miten sudet raatelivat lampaita. Lapsena koetut asiat opettivat, että ihmishenki ei ole minkään arvoinen, mutta eläimen kuolemasta seuraa ongelmia, jopa vankilatuomio. Makarevičius rinnastaa kertomukseen 1960-luvun lopun neuvostovallan aikana kuvattua aineistoa. Alun perin 8 mm filmille on tallentunut erään perheen valmistautuminen joulun juhlintaan sekä lopulta heidän iloinen illanviettonsa pöydän ympärillä uutenavuotena. Niin lapset kuin aikuisetkin tanssivat. Juhlijoilla on hattuja päässään ja naamioita kasvoillaan. Kamera esittelee pöydän antimia. Katsojan tunteet ovat ristiriitaisia. Hän kuvittaa mielessään sedän tarinaa ja seuraa yhtä aikaa filmiä. Kaitafilmin yksityiskohdat saavat uudenlaisia merkityksiä. Filmiprojektorin tasainen ääni jää kaikumaan katsojan korvissa, kun lähikuvat naamioituneista juhlijoista häipyvät ja tilalle tulee pelkkä valkoinen valo.

Torstaina 30.9.2010 Gintaras Makarevičius kertoo englanniksi taiteellisesta työskentelystään Turun taideakatemian (Linnankatu 54–60) Kuvateatterissa klo 13 alkaen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se on avoin kaikille kiinnostuneille.

Turun taidemuseo aloitti Pimiö-näyttelyiden sarjan vuonna 2008. Ensimmäisenä vuonna nähtiin suomalaisten taiteilijoiden video- ja mediataiteen teoksia. 2009 vuorossa olivat muista Pohjoismaista kotoisin olevat taiteilijat. Vuonna 2010 Pimiössä nähdään baltialaisten ja venäläisten taiteilijoiden teoksia.

Aiheeseen liittyvät dokumentit:

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020